Gecertificeerd trainer begrijpend lezen
draaitaal begrijpend lezen spelletjes
zin vuller begrijpend lezen spelletjes
Doe de hussel begrijpend lezen spelletjes

Begrijpend lezen, training ‘Alle teksten de baas!’

Begrijpend lezen is de basis voor vrijwel alle schoolvakken. Daarom is het aanleren van een goede manier om begrijpend te kunnen lezen, heel belangrijk voor de rest van je schoolcarrière.

Begrijpend lezen

Om goed te begrijpen waar een tekst over gaat, is de ontwikkeling van de woordenschat en het niveau van technisch lezen erg belangrijk. Door na te denken over de tekst en jezelf steeds vragen te stellen, leg je verbanden waardoor inzicht en overzicht ontstaat. Je snapt wat je leest, ziet het voor je in een foto of filmpje, je kan de tekst in je eigen woorden navertellen en je woordenschat wordt groter!

Begrijpend lezen bij andere vakken

Ook bij andere vakken is goed kunnen begrijpend lezen erg belangrijk. Denk maar eens aan de verhaaltjessommen bij rekenen. Daarbij is het leggen van verbanden heel belangrijk, je moet begrijpen hoe het verhaaltje in elkaar zit. Pas dan kun je de som uitrekenen. Ook bij vakken als geschiedenis, aardrijkskunde en biologie gebruik je begrijpend lezen. Als je niet begrijpt wat je leest, kun je je de leerstof ook niet eigen maken. Alles letterlijk uit je hoofd leren heeft uiteindelijk geen zin, bij inzichtvragen val je dan door de mand. Goed kunnen begrijpend lezen is dus ook ontzettend belangrijk voor leerlingen op het voortgezet onderwijs!

Hoe gaat dat in zijn werk?

De training ‘Alle teksten de baas!’ is geschikt voor basisschoolkinderen van groep 5 t/m 8 en kinderen van het voortgezet onderwijs. De training bestaat uit 11 individuele lessen van 45 minuten. Je leert om op een makkelijke manier met teksten om te gaan. Daarbij maken we gebruik van zes stappen, waardoor je teksten beter kan begrijpen en onthouden. We werken met kleuren, voor meer inzicht in de tekst. Ook mindmappen is een belangrijk onderdeel. De methode is daardoor zeer geschikt voor Beelddenkers en Taaldenkers. Je leert onder andere een tekst te overzien, verschillende leesstrategieën toe te passen en vragen te maken bij een tekst. Daarnaast besteden we ook aandacht aan hoe je hersenen leren, hoe je ogen lezen en hoe je dit kan combineren. In de training gaan we vaak actief aan de slag. Ben jij ook enthousiast geworden? Meld je dan snel aan en ik help je om alle teksten de baas te worden!